sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kettusukat ja -tumput vauvalle

Ystäväni sai tammikuun alkupuolella vauvan ja koska tein syksyllä toisen ystäväni vauvalle pandasukat niin pitihän myös tällekin uudelle tulokkaalle neuloa jotain pientä. Päätin jatkaa eläinteemalla ja tällä kertaa päädyin tekemään kettusukat. Sukkien lisäksi puikoille päätyi myös tumput. Laitoin sukat ja tumput tällä viikolla postiin ja perjantaina sain tuoreilta vanhemmilta kiitokset postin tuomasta paketista. Oli mieluisat:)


Otin sekä sukkien että tumppujen ohjeisiin mallia Life with Mari -blogista, mutta muokasin molempia ohjeita hieman omaan makuuni. Lisäksi siis neuloin sukkani ja tumppuni raitavartisina ja kettukuvoisina Marin käyttämän neulekuvion sijaan. Kettukuvion tekemistä varten löysin vinkkiä Pientä kivaa -blogista, josta löytyy kivannäköiset kettusukat hieman isompiin jalkoihin.


Käytin sukkiin ja tumppuihin Citymarketin alelaarista löytämääni Novitan Ajaton-akryylilankaa ja neuloin ne puikoilla nro 3. Lopulliset ohjeet muotoutuivat tällaisiksi:


Kettusukat:

Luo puikoille 36s ja neulo 2o2n joustinneuletta 10 kierrosta. Neulo 4 kierrosta oikein valkoisella langalla ja sen jälkeen 4 kierrosta oranssilla langalla. Toista raitoja niin, että valkoisia raitoja tulee 3kpl ja oransseja 2kpl. Neulo 1 krs oikein oranssilla langalla ja neulo sen jälkeen yksi kierros 2o2n joustinneuletta kaventaen joka puikolla kerran (=32s). Jatka joustinneuletta vielä seuraavat 10 kierrosta ja tee sen jälkeen kantapää (kantapään korkeus vahvistettussa kantapäässä 9 "isoa silmukkaa"). Kantapään jälkeen tee kiilakavennukset joka kerroksella kunnes työssä on jäljellä 32s (8s per puikko). Neulo kantapäästä laskettuna 12 kierrosta oranssilla ennen kettukuvion aloittamista. Tee kettukuvio kuvan mukaisesti sukan päällyspuolen puikoilla (kuvassa kahden puikon silmukat eli 16s). Alapuolella jatka koko ajan oranssilla (kuljeta valkoista lankaa mukana neuloessasi). Tee kärkikavennukset sukan sivuilla kunnes joka puikolla on jäljellä 2s. Katkaise lanka ja vedä se kaikkien jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele. Lopuksi kirjo mustalla langalla ketulle silmät ja nenä kuvaan merkittyihin kohtiin sekä kiinnitä korvat.Kettutumput:

Luo 36s ja neulo 2o2n joustinneuletta 8 kierrosta. Neulo 4 kierrosta oikein valkoisella langalla ja sen jälkeen 4 kierrosta oranssilla langalla. Toista raitoja niin, että valkoisia raitoja tulee 3kpl ja oransseja 2kpl. Neulo 1 krs oikein oranssilla ja neulo sen jälkeen yksi kierros 2o2n joustinneuletta kaventaen joka puikolla kerran (=32s). Jatka joustinneuletta vielä seuraavat 8 kierrosta. Neulo 1 kierros oikein kaventaen joka puikolla kerran (=28s) ja jatka vielä seuraavat 10 kierrosta oranssilla ennen kettukuvion aloittamista. Tee kettukuvio kuvan mukaisesti tumpun päällyspuolella (kuvassa kahden puikon silmukat eli 14s) ja alapuolella jatka koko ajan oranssilla (kuljeta valkoista lankaa mukana neuloessasi). Tee kärkikavennukset tumpun sivuilla kunnes joka puikolla on jäljellä 2s. Katkaise lanka ja vedä se kaikkien jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele. Lopuksi kirjo mustalla langalla ketulle silmät ja nenä kuvaan merkittyihin kohtiin sekä kiinnitä korvat.
Korvat (samanlaiset sekä sukissa että tumpuissa):

Virkkaa 4 ketjusilmukkaa valkoisella langalla. Käännä. Virkkaa 3 kiinteää silmukkaa. Käännä. Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa. Käännä. Virkkaa 1 kiinteä silmukka ja vedä lanka silmukan läpi. Virkkaa Oranssilla langalla kiinteitä silmukoita korvan reunan ympäri alanurkasta alanurkkaan (käännöksen kohdalla virkkaa 2 tai 3 s samaan silmukkaan, jotta saat suunnan vaihtumaan mukavasti). Vedä lanka silmukan läpi ja päättele muut langat paitsi tämä viimeinen. Jätä tarpeeksi pitkä langanpätkä, jotta saat kiinnitettyä korvan sukkiin/tumppuihin.   

15 kommenttia:

 1. Aivan ihanat nämä. Anoppi neuloi juuri meidän poitsulle vähän samaan tyyliin kettukaulahuivin, joka on kerännyt kehuja kaikkialla, minne mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Teidän poitsun huivi on varmasti myös aivan ihana:)

   Poista
 2. Millä virkkuukoukun koolla virkkasit nuo korvat?

  VastaaPoista
 3. Onko nämä minkä kokoiseen jalkaan sopivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suoraan sanottuna tiedä:D Melko pieneen, mutta en mitannut silloin sukan pituutta, enkä nyt enää pysty, koska ne eivät ole itselläni. Sukan kokoon voi kuitenkin vaikuttaa lisäämällä/poistamalla oranssilla langalla neulottavia kierroksia ennen kärkeen tulevan kettukuvion alottamista. Ja kettukuviohan vaatii sen 12 kierrosta, joten voi mittailla esim varresta, kuinka monta cm 12 kierrosta on, ja sen avulla miettiä, kuinka monta kierrosta kannattaisi neuloa ennen kuviota.

   Poista
 4. Olisikohan ollut mahdollista saada lisäohjeistusta kärkikavennuksiin? Onko kavennukset tehty kaksi oikein yhteen ja/tai ylivetokavennuksina ja missä kohtaa on kavennettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauhakavennus: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka kerros tai joka 2 kerros (riippuu millaisen jäljen haluaa), kunnes joka puikolla on jäljellä 2 silmukkaa/puikko.

   Poista
 5. Onkohan nämä sukat sopivat vastasyntymeelle jos tekee tällä sinun ohjeella?

  VastaaPoista
 6. Tosi ihanat sukat ja tumput. Tämä ohje löytyi sopivasti, kun tarvitsin pikaisesti lahjaa vastasyntyneelle poikavauvalle. Kiitos!

  VastaaPoista