torstai 9. kesäkuuta 2016

Virkatut tossut


Kaverini kysyi minulta joku aika sitten, että tahtoisinko virkata hänelle tossut. Hän oli nimittäin nähnyt kivat trikookuteesta tehdyt tossut ja toivoi sellaisia kovasti itselleenkin. Ohjeen tossuihin hän oli bongannut Iilis-blogista ja se on alunperin julkaistu Askartelulehti Ihanan numerossa 2/2012. Ohje vaikutti simppeliltä, joten lupauduin tossujen tekijäksi. Tossujen virkkaaminen aloitetaan kärjestä ja kärkiosion silmukat virkataan silmukan takalenkkiin jatkaen aina suoraan seuraavalle kierrokselle spiraalimaisesti. Tossujen silmukkamäärä riippuu kuteen paksuudesta sekä tietysti tossujen koosta, joten tossua on hyvä sovittaa tekovaiheessa eikä vain luottaa ohjeessa sanottuihin silmukkamääriin. Itselläni ainakin silmukka- ja kierrosmäärät poikkesivat aika paljon Iiliksen ohjeesta, sillä siinä tossut oli tehty koolle 37 ja kaverini tossut ovat kokoa 41. Alla olevassa ohjeessa näkyy käyttämäni silmukkamäärät.   

Luo aloitussilmukka + 2 ketjusilmukkaa (kjs) 
Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa (ks) samaan silmukkaan ja päälle 2 x kjs (jotta pääsee alolitussolmun ohi) ja jatka virkkaamalla 2 ks samaan silmukkaan kunnes 13 silmukkaa 
Virkkaa 5 x (1 ks + 2 ks yhteen silmukkaan) 
Virkkaa 7 x (2 ks + 2 ks yhteen silmukkaan) 
Tässä kohtaa koossa pitäisi olla 25 silmukkaa
Jatka kärjen virkkausta, kunnes tossun kärki peittää jalkaterän, mikä tässä tapauksessa oli 14 kierrostaAloita kantapään tekeminen virkkaamalla 1 x kjs ja käännä työ. Virkkaa 15 ks (silmukan molempiin lenkkeihin) tulosuuntaan päin ja jatka edestakaisia kierroksia kunnes kantalappu ylittää kantapään Katkaise kude 30cm päästä ja harsi kantapään takaosa kiinni
Virkkaa suuaukon ympärille viimeistelykierros ja päättele langat 
Itse virkkasin vain kantalapun kohdalle, koska muuten suuaukosta olisi tullut liian kireä. Olisi siis voinut tehdä ehkä yhden kierroksen vähemmän terää ja vastaavasti yhden kierroksen lisää kantalappua, mutta hyvin toimi näinkin:)Tekovaiheessa tohvelin on hyvä olla hivenen napakka, sillä se venyy käytössä hiukan.
Mikään kaikista kesäisin käsityö tämä ei ehkä ole, mutta kaverini oli iloinen, kun sai tossut juuri sopivasti sadepäiviä varten:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti