tiistai 11. lokakuuta 2016

Ikea hack: Rast-lipasto eteiseen

Uuden asunnon eteisessa, heti oven vieressä, oli tyhjä nurkka. Nurkka, joka on kooltaan sen verran pieni (35x72cm), ettei siihen ihan mikä tahansa lipasto mahdu. Silti, halusin siihen lipaston. Oven vieressä ei nimittäin ollut mitään paikkaa, mihin laskea esim. avaimet ja muut takkien taskuista löytyvät pikkutavarat, jotka on kiva saada pois käsistä heti kotiin tultua. Tarvittiin siis taso, jolle laskea tavaroita. Joku hylly olisi toki täyttänyt tuon kriteerin, mutta halusin myös, että kyseiseen kalusteeseen saa jotain tavaroita myös katseilta piiloon => lipasto. Aikani selailtua netistä eri huonekaluliikkeiden lipastoja ja tuskasteltuani niiden liian suurta kokoa huomasin, että Ikean Rast-lipastohan on juuri passelin kokoinen kyseiseen nurkkaan. Rast ei kuitenkaan ollut ulkonäöltään aivan sitä mitä hain, sillä minulla on muutoin lähinnä valkoisia kaappeja ja hyllyjä. Lipaston olisi tietysti voinut maalata, mutta asunnostani ei löydy myöskään yhtään maalattua puupintaa, joten mielestäni se olisi näyttänyt vähän eripariselta muiden kalusteiden kanssa. Ainoaksi vaihtoehdoksi (ainakin omassa mielessäni) jäi siis lipaston päällystäminen valkoisella mattapintaisella dc-fix sisustusmuovilla, jota onnistuin löytämään Anttilan loppuunmyynneistä tarjoushintaan!


Kuvat: 1 | 2 | 3
Toinen lipaston ongelmakohdista oli sen vetimet. Alkuperäiset vetimet eivät olleet ihan sitä, mitä hain, joten päätin hommata lipastoon eri vetimet. En kuitenkaan halunnut mitään toisenlaisia nuppivetimiä vaan päädyin leveisiin Ikean Orrnäs-vetimiin, jotka näyttävät hyvin samanlaisilta kuin eteisen muissa kaapeissa olevat vetimet. Koska vetimille tarkoitetut reiät eivät kuitenkaan osuneet aivan yksiin uusien vetimien kanssa, jouduin ensin poraamaan laatikon etulautoihin uudet reiät sekä tukkimaan vanhat. Tämän poraus/tukkimisoperaation jälkeen tartuin dc-fix-rullaan ja päällystin palaset ennen lipaston kokoamista. Sitten tarvitsi vain kasata palaset yhteen, kiinnittää vetimet ja valmista tuli!Täytyy sanoa, että olen kyllä hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Lipasto sopii hienosti yhteen muiden eteisen (ja ylipäätään koko asunnon) kaappien ja kalusteiden kanssa, se mahtuu täydellisesti omaan nurkkaansa ja sen päälle on helppo laskea avaimet sun muut, kun astuu ovesta sisään. Lipastoon myös piiloutuu kätevästi esimerkiksi lehdet ja mainokset, joille minulla ei olisi muutoin ollut mitään säilytyspaikkaa. 

Aina ei siis tarvitse tyytyä siihen, mitä on tarjolla, vaan voi muokata kalusteista sellaisia kuin itse haluaa. Etenkin näistä Ikea-kalusteiden tuunailuistahan on tullut oikein ilmiö ja Ikea hack hakusanoilla löytyy mitä mielikuvituksellisimpia Ikea-kalusteiden tuunauksia. Millään kauhean arvokkailla kalusteilla en ehkä itse uskaltaisi lähteä kokeilemaan, mutta tällaiset pienet projektit ovat kyllä varsin hauskoja:)


2 kommenttia:

  1. Ei uskoisi samaksi lipastoksi. Rohkeuttahan tuohon tarvitaan, mutta se kannatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Noissa dc-fixeissä on onneksi se hyvä puoli, että ne voi aina repiä irti, jos menee pieleen:D

      Poista