keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Liikkapussi, gymbag, vetonarureppu...


Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Millä ikinä niistä tällaisia pussukoita kutsuttekaan, niin minäpä ompelin itselleni sellaisen. Katukuvassa näitä reppuja tuntuu nyt vilisevän runsain mitoin ja joku päivä minulle tuli sellainen olo, että mulle kans! En kuitenkaan halunnut mitään perus Nikea tai jonkun muun urheilumerkin pussukkaa, joten päätin siis tehdä reppuni itse. Googlettelin ensin muutamia ohjeita repun tekemiseen, jonka jälkeen suuntasin Eurokankaaseen, josta mukaani tarttuivat pala Suorat polut -kangasta (repun päällyskankaaksi), pala Metsä soi -kangasta (repun vuorta varten) sekä pätkä pp-remmiä ja 3 metriä mustaa anorakinnyöriä. Leikkasin kankaista ensin tuollaiset palaset, joiden alanurkkiin tein viistot nurkat narujen lenksuja varten. Vuoripalasta tein hieman päällyspalaa matalamman, koska päällyspalan yläreunaan pitää tehdä kuja naruja varten. Tässä kohtaa kuitenkin kämmäsin hieman, sillä en tajunnut ajatella, että kujan kääntämiseenhän menee useampi sentti kangasta, joten kangaspalaset olisivat saaneet olla hieman korkeampia, jotta repusta olisi tullut vähän isompi. Mitään erityisen tarkkoja mittoja en kylläkään missään kohtaa ottanut, joten tämä on nyt vähän tällainen mututuntumalla tehty reppu. Päällyspala oli tuossa kohtaa n. 35x40cm ja vuoripala hieman pienempi. Huoliteltuani palojen reunat ompelin sekä vuoren että päällyskankaan saumat (yläreunaa lukuunottamatta) kiinni. Päällyskappaleessa piti tässä kohtaa jättää molemmin puolin muutama sentti sivusaumojen yläreunasta auki (kujataitosta varten) sekä asettaa viistojen nurkkien keskelle pp-remmistä (n. 6cm pala taitettuna) lenksut. Ompelin lenksukohdissa varmuuden vuoksi muutaman kerran edestakaisin, jotta ompeleet eivät petä. 


Seuraavaksi ompelin yläreunasta auki jääneisiin reunoihin taitokset niin, että sauma ei kuitenkaan mennyt kiinni. Siinä kohtaa pussukka näyttä tältä:


Tämän jälkeen asettelin vuoren pussin sisään ja taitoin yläreunaan kujan ja ompelin taitoksen kiinni pussin suuaukon ympäri. Vuoren yläreunan tulisi tässä kohtaa yltää (tai sen voi taittaa yltämään) juuri sen kohdan alapuolelle, josta päällyskankaan yläreunan aukinaiset saumakohdat alkavat, jolloin kujataitoksen reunan saa sopivasti taitettua hieman vuoren päälle ja ompeleet tulevat siihen kohtaan, mistä avoin sauma alkaa. Näin pussin suuaukosta tulee siisti. (Toivottavasti tuosta saa jotain selvää!:D)


Kun kuja on ommeltu, tarvitsee enää vain pujottaa narut. Leikkasin anorakinnyörin puoliksi ja pujotin toisen narun ensin ympäri toiselta puolelta pussia ja sitten toisen aloittaen vastakkaiselta reunalta. Käytin pujottamisessa apuvälineenä hakaneulaa, jonka avulla naru liukuikin mukavan helposti kujassa. Tämän jälkeen pussista pitäisi siis tulla kaksi narua kummaltakin reunalta ja niitä vetämällä pussin suun tulisi kiristyä. Lopuksi toinen naruista pitää pujottaa alareunassa olevan lenksun läpi ja solmia narunpäät yhteen sekä toistaa tämä myös pussukan toisella reunalla. Vaikka vähän kämmäsin tämän pussukan koon kanssa ja olisin voinut tehdä siitä hieman isomman, tästä tuli kyllä oikeastaan aika kiva pieni pussukka, jota tulen käyttämään etenkin silloin, kun ei tarvitse ottaa isompaa laukkua mukaan. Minusta on myös mukavaa, että joskus voi tehdä tällaisia muodissa olevia juttuja ihan itse (varsinkin, kun tämä reppu oli tosi helppo tehdä!), eikä tarvitse ostaa kaupasta juuri sellaista, mikä löytyy myös kaikilta muilta. Minullapa on nyt siis ihan uniikki vetonaruliikkabägi!:D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti