perjantai 5. helmikuuta 2016

Torttuja Runebergin päiväksi


En ole koskaan aiemmin tehnyt Runebergin torttuja. En itse asiassa ole edes syönyt niitä kovin montaa kertaa. Tänä vuonna minuun iski kuitenkin joku ihme kipinä ja päätin leipoa niitä. Selaillessani netistä Runebergin torttujen ohjeita näin siellä varsin kärkkäitäkin kommentteja siitä, millaisia kyseisten torttujen kuuluu olla, niin ulkonäön kuin ainesosienkin puolesta. Minun versioni eivät nyt kyllä täysin vastaa niitä "aitoja" Runebergin torttuja (millaisia ne sitten kenenkin mielestä ovat), joten parempi ehkä puhua Runebergin päiväksi tehdyistä tortuista kuin Runebergin tortuista. Yhdistelin vähän erilaisia netistä löytyneitä ohjeita ja sain aikaiseksi tällaisen reseptin: 

6-8 kpl torttuja (itse sain 7 torttua mutta yksi päätti lentää lattialle, joten häntä emme kuvissa nää:D)

Taikina:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
vajaa 1 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja tai piparkakkumurskaa (tai puolet ja puolet molempia)
½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
(1 tl kardemummaa)
(1 tippa karvasmantelia tai rommiaromia)

Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna sekä maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Halutessasi voit maustaa taikinan karvasmantelilla tai rommiaromilla. Voitele ja korppujauhota muffinssivuoan kupit. Kaada taikina kuppeihin ja paista 175 asteessa n. 15-20 min. 

Paistamisen jälkeen anna torttujen vähän jäähtyä ja kumoa ne sitten ulos vuoasta. Jos tortut kohoavat uunissa niin, että ne eivät meinaa pysyä pystyssä, kun ne kääntää, niin sitten ei auta kuin tasoittaa pohja leikkaamalla siitä pala pois. 


Kostutus:
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua (tai punssi- tai mantelilikööriä)
1 rkl sokeria

Kuumenna vesi vedenkeittimellä. Liuota joukkoon sokeri sekä sitruunamehu (tai likööri). Kostuta tortut valelemalla lientä lusikalla joka puolelle torttuja. 


Kuorrutus:
vadelmahilloa
½ rkl vettä
vajaa 1 dl tomusokeria

Levitä tortun päälle siisti nokare vadelmahilloa. Sekoita vesi ja tomusokeri kulhossa. Siirrä kuorrute pursotuspussiin tai vaikka pieneen pakastuspussiin jonka kulmaan leikkaat pienen reiän. Pursota hillon ympärille tasainen rinkula ja valmista tuli!


Itse tein tortut vähän sellaisella mitä kaapista sattuu löytymään - periaattella, joten kaikki karvasmantelit ja liköörit jäivät tortuistani puuttumaan. Toisaalta ne ovat juuri ehkä se syy, miksi noita torttuja ei ole aiemmin tullut niin kauheasti syötyä, joten ei sitä tiedä, jos jatkossa vaikka innostunkin tekemään niitä joka vuosi kerta ne eivät tuon vaikeampia ole. Ja itse tehtynä saa juuri omaan makuun sopivia:) 

Hyvää Runebergin päivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti