perjantai 19. helmikuuta 2016

Lampunvarjostimen uusi elämä


Voi että, kuinka iloiseksi yksi lamppu voi ihmisen tehdä. Varsinkin, kun aiemmin ei-niin-kiva lamppu muuttuu ihanuudeksi. Alunperinhän kyseessä oli Vendela niminen valaisin.
Kuva
En tiedä onko tuo valaisin oikeastaan ikinä ollut ihan minun tyyliäni. Vähän liikaa blingiä, joten nuo killuttimet saivat lähteä jo aiemmin ja lähtötilanne tähän projektiin näytti tältä:


Olen jo jonkun aikaa ihastellut erilaisia himmelityylisiä valaisimia, joissa on siis vain se kehikko. Mietin sellaisen ostoa tuon makuuhuoneen valaisimeni tilalle, mutta sitten totesin, että minähän voin tehdä sen itse. Lampussani näytti olevan ihan kiva musta kehikko, jota päätin hyödyntää. Ei siis auttanut kuin napata lamppu alas katosta ja käydä hommiin. Ensimmäinen työvaihe oli kankaiden irti repiminen. Oletin, että siinä ei kauaa menisi, mutta kankaan irrotuksen jäljiltä kehikkoon jäi ärsyttävät liimajäljet, joiden irrottelussa kestikin sitten hetki. Kun sain kehikon putsattua, oli tilanne tämä:


Pohdiskelin alkuun eri vaihtoehtoja, millä saisin tehtyä kehikkoon lisää "tikkuja". Ensimmäinen idea oli mustat pillit mutta ne osottautuivat aivan liian lyhyiksi tähän hommaan. Mietin myös mustaksi maalattuja puisia grillitikkuja, mutta en oikein keksinyt, millä olisin kiinnittänyt ne. Lopulta päädyin tuttuun ja turvalliseen lankaan. Kopastani löytyi mustaa seiskaveikkaa, joten käytin sitä (joku puuvillalanka olisi saattanut olla parempi). Halusin, että kaikki "tikut" ovat suunnilleen samanpaksuisia, joten ei riittänyt, että olisin kieputtanut langan vain sellaisenaan kehikkoon, koska se oli aivan liian ohutta. Testailujen jälkeen päädyin tekemään "tikut" letittämällä kuudella langalla. Letittelin kehikkoon ensin tuollaiset vähän vinottain menevät "tikut" ja sen jälkeen alareunaan tuollaisen tähtikuvion. En halunnut lampusta liian sekavan näköistä, joten nämä lisäykset saivat nyt ainakin tällä erää riittää. Jos jossain kohtaa alkaa kuitenkin tuntua, että "tikkuja" on liikaa tai liian vähän niin niitä saa helposti lisättyä sekä poistettua. Olen kyllä tosi tyytyväinen uuteen lamppuuni. Se ei ehkä ole ihan niin hieno, kuin kaupasta saatavat himmelivalaisimet, mutta se on paljon pirteämpi kuin se entinen ja antaa mielestäni kivan modernin ilmeen makkariini. Ja mikä hauskinta, rahaa tähän muutokseen ei mennyt oikeastaan yhtään, kun tarvittavat langanpätkätkin löytyi valmiiksi kotonta. 


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Niin minustakin. Koko huone tuntuu nyt jotenkin paljon kivemmalta tuon lampun ansiosta:)

      Poista