keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Conversesukat tapa 2

Tässä juuri ennen joulua minulla on ollut käynnissä vielä yksi villasukkaprojekti. Työkaverini tilasi minulta nimittäin jo tuossa syksymmällä kahdet conversesukat tytöillensä joululahjaksi, mutta myyjäisnäpertelyiden takia paneuduin noiden sukkien tekoon vasta aika viime tipassa. Valmista tuli kuitenkin jo viikonloppuna, joten eihän tässä tullut edes kiire!:D Työkaverini esitteli minulle alunperin toiveen Reaverse tyylisistä sukista (jotka tuntuvat nyt olevan se iso hitti), mutta koska minulla ei ollut ohjetta niihin emmekä halunneet ruveta ostamaan sitä taikka pähkäilemään itse, kuinka pohjat pitäisi tehdä, päädyimme lopulta siihen, että sukkien terät saisivat olla ihan perinteiset. Näin ollen sukkia pystyy myös käyttämään kengissä. Reaverset taitaa nimittäin olla enemmän vain kotisukat paksujen pohjiensa takia. Päätin kuitenkin tehdä sukista vähän enemmän Reaversen kaltaiset kuin aiemmin tekemäni Conversesukat. Tässä ohje 36 kokoisiin sukkiin (lanka Novitan 7 veljestä, puikot koko 3):

Neulo aluksi 8 kierrosta 1 o 1 n joustinneuletta, jonka jälkeen neulo 25 kierrosta sileää neuletta. Tee seuraavaksi kantapää, jonka jälkeen jatka sileää neuletta 45 kierroksen ajan. Vaihda lanka valkoiseksi ja neulo 1 kierros sileää neuletta, jonka jälkeen tee kärkikavennus: Kavenna jokaisella puikolla kaksi kertaa ja neulo väliin ensin 4 kierrosta sileää neuletta, seuraavan kavennuskierroksen jälkeen 3 kierrosta, ja seuraavan 2 kierrosta. Loput silmukat voi kaventaa ilman välikierroksia niin että lopulta jää jäljelle 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi. 

Poimi seuraavaksi sukan reunoilta (muutama kierros kantapääkavennuksesta keskellepäin) silmukat nauhakujia varten (jätin 3 silmukkaa joustinneuleen alapuolelta ja 3 silmukkaa ennen värinvaihtoa poimimatta = 64 silmukkaa). Neulo jatkossa oikealla puolella oikein ja nurjalla nurin.  Kavenna 1. kierroksella 8 kertaa (mutkakohdassa tiheämmin) ja 2. kierroksella mutkakohdassa 2 kertaa (= 54 silmukkaa). Kolmannella kierroksella neulo ensin 3 silmukkaa jonka jälkeen neulo ja nosta 4. silmukka 5. silmukan yli (= päättelysilmukka). Toista päättelysilmukka 7 kertaa niin, että päättelysilmukoiden väliin jää aina 7 silmukkaa ja neulo viimeisen päättelysilmukan jälkeen 2 silmukkaa. Neulo neljäs kierros sileää (lisäämättä silmukoita poispääteltyjen kohdalla) ja viidennellä kierroksella päättele koko kierros. 

Tee sukkaan kiinnitettävä logopyörylä näin: Luo valkoisella langalla 5 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne renkaaksi. Luo renkaaseen 10 pylvästä. Virkkaa seuraavalla kierroksella jokaiseen pylvääseen kaksi pylvästä. Kolmannella kierroksella virkkaa joka toiseen pylvääseen yksi pylväs ja joka toiseen pylvääseen kaksi pylvästä ja sulje pyörylä piilosilmukalla. Kirjo pyörylään tähti ja tikkaukset ja kiinnitä pyörylä sukan sivuun

Päättele lopuksi kaikki langat ja pujottele kengännauhat (käytin 120 cm nauhoja) nauhakujiin päättelysilmukoiden kohdalta ja valmista tuli!. Halutessasi voit myös tehdä valkoisella langalla "tikkaukset" poimittujen silmukoiden kohdalle kuten minä tein. 

Eri kokoisia sukkia tehdessä silmukkamäärät tietysti muuttuvat ja tämä vaikuttaa etenkin tuohon nauhakujien tekemiseen. Silloin ei auta kuin vähän laskeskella, kuinka usein kannattaa kavennella jne.  

Tämän hieman epäselvän ohjeen kautta hyvää ja rauhallista joulua kaikille!:D


5 kommenttia:

 1. Onpa ihanat sukat! �� yritän väsätä tuollasia, mutta saas nähärä mitä tulee.. Nämä ny on neljännet sukat mitä ikinä olen neulonut, tuo nauhakujan teko taitaa olla se vaikein juttu ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Nauhakuja on tosiaan se kohta, joka aiheuttaa eniten päänvaivaa, muttenhan nuo ovat kuin tavalliset sukat. Pääasia sen nauhakujan kohdalla kuitenkin on, että kaventelee vähäsen (etenkin ns. mutkan kohdalla), jotta kuja myötäilee jalan muotoa eikä mene kurttuun. Jos esimerkiksi tuo nauhareikien tekeminen noitten päättelysilmukoiden avulla tuntuu hankalalta niin nehän voi aivan hyvin jättää tekemättä ja tökätä nauhat sitten vaan joidenkin silmukoitten läpi. Toivottavasti onnistuu!:)

   Poista
 2. Moi!
  Tosi makeet sukat, ja helpolta kuulostaa tehdä, ku perussukat osaa. Minua kiinnostaisi tietää, miten sie oot tehnyt sen kaksivärisen "lettikoristeen" siihen kohtaan mistä olet poiminnut silmukoita nauhakujaa varten? tosi nätti se ku on kaksi väriä :)
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Tein tuon koristelun ihan vain langan ja kahden neulan avulla. Otin pitkän pätkän valkoista lankaa ja laitoin molempiin päihin neulat. Pujotin sen sitten ensin tuolta yläreunasta jonkun silmukan ali niin, että molemmin puolin jäi saman verran lankaa. Sitten vain aloin tikkaamaan silmukoita pitkin alaspäin niin, että langat kulkivat aina joka toisen silmukan kohdalla pinnalla. Neulat siis kulkee alkupujotuksen jälkeen ensin silmukan alareunasta (keskeltä) sukan sisään (yksi silmukka jää väliin) ja seuraavan silmukan yläreunoilta ulos ja taas alareunasta sisään jne.
   Toivottavasti tuosta selityksestä sai jotain selkoa:D

   Poista
 3. Kiitos! hyvin selkeesti ja ymmärrettävästi selitit, mie aianki ymmärsin :)

  VastaaPoista