perjantai 1. toukokuuta 2015

Rahkamunkit


On kaksi asiaa, jotka tekevät vapun: sima ja munkit. Lempparimunkkejani ovat Fazerin Nami-munkit, mutta koska kaupasta ei tänä vuonna löytynytkään pakasteboxissa myytäviä Nami-munkkeja, päätin tehdä munkkini itse. Löysin Maku.fi -sivustolta mukavan nopean rahkamunkkien ohjeen. Muokkasin ohjetta sen verran, että jätin appelsiinin kuoren pois ja sen sijaan laitoin 1 tl kardemummaa. Lisäksi vähensin taikinaan tulevan sokerin määrää hieman. 

Munkkien teossa ehdottomasti jännin vaihe on paistaminen. Minulla ei ollut lämpömittaria, joten jouduin vain arvailemaan, milloin öljy oli sopivan lämpöistä. Ensimmäisten munkkien kohdalla kävi niin, että öljy oli ehtinyt kuumentua hieman liikaa, jolloin munkkien pinta ruskistui nopeasti mutta sisus jäi raa’aksi. Ei siis auttanut kuin laittaa levyä vähän pienemmälle ja loppua kohden munkkien paistaminen sujuikin paremmin. Maku.fi -sivuston reseptissä munkit oli koristeltu suklaalla ja koristerakeilla, mutta minun munkkini saivat tällä kertaa ihan perinteisen sokerikuorrutuksen. Tein munkkini siis näin: 

2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
50 g voita
250 g maitorahkaa
1 muna
2 rkl appelsiinitäysmehua

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää sulatettu voi, rahka, muna ja appelsiinimehu jauhoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikina jauhotetuin käsin pieniksi palloiksi. Lämmitä öljy kattilassa ja laske reikäkauhalla varovasti muutama taikinapallo kerrallaan paistumaan öljyyn. Paista munkkeja muutaman minuutin ajan välillä käännellen kunnes ne ovat kullanruskeita ja nosta ne sitten reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele munkit lämpiminä sokerissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti