perjantai 9. toukokuuta 2014

Sitruuna-valkosuklaajuustokakku

Velipuoleni pitää kavereittensa kanssa tänään jonkinnäköiset grillikekkerit ja hän pyysi minua leipomaan heille kakun kyseisiin juhliin. Makutoiveena oli sitruuna ja kakkuna juustokakku. Olen pari kertaa aiemmin tehnyt lime-valkosuklaajuustokakkua ja päätin käyttää samaa reseptiä korvaamalla vain limet sitruunalla. 

Pohja:
½ pakettia digestive-keksejä
75 g margariinia

Täyte:
4 dl vispikermaa vaahdotettuna
1 prk sitruunarahkaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 (tai vähän vajaa) levy Pandan valkosuklaata rouheena
yhden sitruunan puristettu mehu
6 liivatetta

Kiille:
3 dl appelsiinimehua
1 sitruunan puristettu mehu
4 liivatetta

Murskaa keksit ja sulata margariini. Sekoita ne keskenään ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Vaahdota kerma ja lisää siihen muut täytteen ainekset ja sekoita hyvin. Liota liivatteet ja liuota ne pieneen tilkkaan keitettyä vettä. Anna jäähtyä hieman ja lisää täytteeseen. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi. Purista sitruunan mehu appelsiinimehuun ja liota ja liuota liivatteet ja sekoita ne joukkoon. Kaada kiille kakun päälle varovasti ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti tai mielellään yön yli.

Mielestäni koristelu kruunaa kakun ja etsiskelenkin monesti uusia koristeluideoita netistä kakkuja tehdessäni. Tällä kertaa törmäsin sokerikoristeisiin, joita esimerkiksi Mint Chocolate – blogissa oli tehty. Koristeiden teko on varsin helppoa. Tarvitsee vain sokeria ja vettä, jotka pitää kuumentaa kiehuvaksi ja odottaa, että sokeriliemi muuttuu kullanruskeaksi. Siinä vaiheessa, kun liemi alkaa vaihtamaan väriä, saa kuitenkin olla tarkkana, ettei sokeri pala. Mint Chocolate -blogissa neuvotaan jäähdyttämään sokeri laittamalla kattila kylmään veteen, mutta ainakin näin ensiyrittämällä sokeri jäähtyi jopa vähän liikaakin ja jouduin lämmittämään sitä välillä hieman lisää, jotta se muuttui taas sellaiseksi , että sitä pystyi käsittelemään. Epämiellyttävintä sokerikoristeiden tekemisessä oli ehdottomasti kattilan ja lusikan peseminen. Jäähtynyt sokeri kun tuppaa tarttumaan aika hitsin tiukasti kiinni kattilan pohjaan, mutta kuumalla vedellä liottamalla senkin sai onneksi irtoamaan. Tässä vielä pari kuvaa kakusta kaikkine koristeluineen:




Ja vinkki: Älä laita sokerikoristeita liian aikaisin. Ne sulavat. Jouduin itse nyppimään koristeet vielä pois, kun alkoi uhkaavasti näyttää siltä, että niille käy köpelösti:D

2 kommenttia:

  1. Hei minkäkokoiseen irtopohjavuokaan teit tämän? Tekisi mieli kokeilla, mutta teen 28cm, joten todennäköisesti tarvitsen vähän enemmän aineksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, eipä ole tullut käytyä blogissa hetkeen kun ei ole ollut kirjoiteltavaa, joten pahoitteluni, että vastaus tulee näin myöhään. Käyttämäni vuoka oli kooltaan 25 cm. Varmaan 28 senttisessäkin onnistuu noilla määrillä, mutta siitä tulee sitten vain pikkuisen lättänämpi.

      Poista